یک کارشناس صنعت پتروشیمی گفت: با کاهش قیمت خوراک واحدهای پتروشیمی میتوان به افزایش کمتر قیمت کالاها پس از این مصوبه امیدوار بود. باید توجه داشت نرخهای کنونی محصولات پایه و وابستهها کاهشی نمییابد، اما از روند افزایشی آن تا حدی و برای مدت کوتاهی جلوگیری میشود.
محمودرضا الهیفرد گفت: با توجه به نرخ ارز حاصل از صادرات محصولات پتروشیمی، نرخ کنونی ۵ هزار تومان برای خوراک پتروشیمیها معقول و منطقی است. افزایش نرخ سوخت و خوراک در صورتی توجیه دارد که خرید ارز حاصل از صادرات پتروشیمیها نیز به نرخ واقعی انجام شود.
عضو کمیسیون انرژی با اشاره به سوءاستفاده برخی مینی ریفاینری ها از تخفیف قیمت خوراک گفت: کمیسیون انرژی با ورود به این پرونده، اجازه نمی دهد روند موجود ادامه یابد.
وزیر نفت با بیان اینکه امروز ۲۱ مجتمع پتروشیمی فعال در منطقه ویژه پارس داریم، تأکید کرد: خوراک همه مجتمعهای پتروشیمی از میدان مشترک گازی پارس جنوبی تأمین میشود و سالانه نزدیک به ۳۹ میلیون تن محصول پتروشیمی از خوراک تامین شده از میدان پارس جنوبی در کشور تولید میشود.
مهدی رضایتی گفت: سقف ۵ هزار تومانی برای خوراک پتروشیمیها در زمستان سال ۱۴۰۰ تعیین شد و نرخ دلار نیمایی از آن زمان تاکنون افزایش قابل توجهی داشته است. ضمن اینکه با فرض دلار ۴۰ هزار تومانی هم خوراک پتروشیمیها به سقف ۷ هزار تومان نخواهد رسید. بنابراین قطعاً نرخ خوراک پتروشیمیها بصورت دلاری در سال ۱۴۰۲ ارزانتر از امسال خواهد بود.
نایب رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی «تثبیت حقوق ورودی برای کالاهای اساسی مانند سال ۱۴۰۱» و «اصلاح افزایش قیمت خوراک پتروشیمی ها و گاز صنایع» را از جمله اولویت های حوزه صنایع و معادن در لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ دانست.
آلبرت بغزیان گفت: واقعیت این است که شرکتهای پتروشیمی با نرخ ارز فعلی و سوخت و خوراک ارزان قیمت سودهای بالایی به دست میآورند. باید قیمتگذاری انرژی مورد نیاز این صنایع را به گونهای مشخص کنیم که منافع ملی نیز برآورده شود.
جزییات تکالیف وزارت نفت برای واریز درآمد حاصله از فروش فراوردههای نفتی، گاز و خوراک پتروشیمیها به حساب سازمان هدفمندی یارانهها نزد خزانهداری کلکشور در لایحه بودجه ۱۴۰۲ مشخص شد.
معاون وزیر نفت گفت: بیش از ۵۵۰ گرید از انواع محصولات شیمیایی را تولید می کنیم و بنا شده کاتالیستهای مورد نیاز صنعت پتروشیمی ،تا پایان این دولت بومی سازی شود.
دولت قصد دارد با افزایش نرخ خوراک در بودجه سال ۱۴۰۲ بخشی از تراز صنعت گاز کشور را مثبت کرده و قیمت را واقعی سازی کند اما برخی از پتروشیمیها معتقدند این نوع فعالیت به زیان دهی پتروشیمیها منجر خواهد شد.
دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی از احتمال بازنگری در فرمول نرخ خوراک پتروشیمیها خبر داد و گفت: با تشکیل نخستین کنسرسیوم پتروشیمیها برای فعالیت در بخش بالادستی، کار روی سه میدان گازی خارتنگ، گردان و پازن آغاز شده است.
احمد مهدوی ابهری گفت: امروز طی جلسهای با وزیر نفت در خصوص مباحث مهمی که سودآوری صنعت پتروشیمی را تحتالشعاع قرار میدهد، به گفتوگو خواهیم پرداخت که از جمله آن میتوان به موضوعاتی همچون اصلاح آییننامه و قوانین مربوط به فرمول نرخ خوراک، واحدهای تامین برق یوتیلیتیها و... اشاره کرد.
میانگین نرخ گاز ۴ هابی که نرخ خوراک پتروشیمیها بر اساس آن تعیین میشود نسبت به اوج، حدود ۷۰ درصد کاهش داشته؛ اما نرخ خوراک پتروشیمیها همان ۵ هزار تومان است!
وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: باید پیش از ارائه لایحه بودجه، برای مساله نرخ خوراک و سایر متغیرهای بودجه یک توافقی بین وزارتخانههای مرتبط در دولت و کمیسیونهای مرتبط در مجلس انجام شود.